Pozele de la Cernobîl care te vor face să te simți ca într-un film horror
Cernobîl a revenit în atenția publicului odată cu serialul Chernobyl difuzat de HBO. Cum arată însă zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare?
Prîpeat este un adevărat oraș-fantomă din Ucraina, părăsit demult de locuitori. Motivul? Ei bine, orașul face parte din zona de excludere Cernobîl, acea suprafață puternic contaminată de radiații din jurul centralei nucleare care a explodat în 1986. Cantitatea uriașă de radiații a făcut ca orașul să devină nelocuibil, așa că acesta este acum unul pustiu.
Totuși, aspectul orașului Prîpeat este unul impresionant. La fel s-a gândit și Vladimir Migutin (Instagram), un fotograf din Belarus care s-a aventurat în zona de excludere Cernobîl pentru a surprinde niște imagini cu totul deosebite. Pentru asta, a folosit tehnica fotografiei în infraroșu. Imaginile au fost capturate cu un filtru IR de 590 nm.
Fotografia în infraroșu din zona de excludere Cernobîl
Vladimir Migutin spune că fotografia în infraroșu e foarte palpitantă, pentru că nu știi cum va arăta exact fotografia până în momentul developării.
O parte interesantă o reprezintă și dezvoltarea faunei și vegetației din zona Cernobîl. La mai mult de 30 de ani după catastrofă, oamenii încă păstrează distanța față de acest loc. Totuși, pădurile, animalele, plantele, totul prosperă și a revenit la viață. „În ciuda evenimentelor din 1986, a ruinelor și a ruginii, nu am avut sentimente macabre în timp ce am călătorit acolo”, a menționat fotograful. „Dimpotrivă, m-am simțit ca și cum aș fi fost într-un fel de paradis de pe o altă planetă”, a mai adăugat acesta.
Cel mai probabil zona de excludere Cernobîl nu va fi locuibilă pentru încă cel puțin 20.000 de ani. Anumite porțiuni pot fi vizitate și de către turiști, însă numai cu ghizi autorizați. După lansarea serialului produs de HBO, Chernobyl, cererea pentru tururi organizate în această zonă a Ucrainei a crescut cu o treime.